Okos és zöld megoldásokra vágynak a magyar városlakók


2015. július 15. - A magyarországi városlakók egyre környezettudatosabb lakóhelyre vágynak, amely okos megoldások segítségével könnyíti meg mindennapi életüket – derül ki a GE Lighting és a Szeretlek Magyarország közös online felméréséből. A válaszadók a jövő világításának számító LED fényforrások előnyei közül is az energiahatékonyságot, a biztonságot és az intelligens technológiák bevezetésének lehetőségét emelték ki. A megkérdezettek többsége szerint Budapest több mint 10 év múlva válhat intelligens várossá, miközben az ehhez szükséges technológia már ma is rendelkezésre áll.

A közlekedés, az energiahatékonyság, a biztonság és az intelligens megoldások területén várnának javulást településükön a magyar városlakók. A GE Lighting és a Szeretlek Magyarország közös kutatásában a megkérdezettek szívesen vennék, ha városukban egyre több okos megoldás lenne elérhető. Az ehhez szükséges intelligens infrastruktúra alapjává a jelenlegi világítási rendszereket megújító LED-világítótestek válhatnak. Egy okos városban hatékonyabb forgalomtervezés és a településmenedzsment valósítható meg, a jövő fejlett közvilágítási rendszerei előre jelezhetik a földrengéseket, mérhetik az UV-B sugárzást, a gyorshajtásokat vagy a pollenszintet, de segíthetnek az autósoknak a parkolásban is. A nemzetközi trendekkel összhangban, Magyarországon is mind több település számára a LED jelenti az energiahatékonyság és az intelligens városszervezés legfőbb eszközét.

„A hagyományos világításnál 40–60 százalékkal kevesebb energiát felhasználó, hosszabb élettartamú és kisebb karbantartási igényű LED-világítótestek egy egymilliós város közvilágításában akár évi 600–700 millió forint megtakarítást is eredményezhetnek, mivel a városok átlagosan az általuk felhasznált áram közel felét fordítják az éjszakai megvilágításra.” – mondta Csuhai József, a GE Fényforrás üzletágának a LED kültéri világítási projektekért felelős vezetője.

A megkérdezettek, az energiahatékonyság és környezettudatosság mellett, a LED-világítás legnagyobb előnyei között említették, hogy képesek napenergiával működni, fényük vezérelhető, ezáltal kizárólag a megfelelő helyre világítanak, valamint, hogy segíthetnek a várostervezésben, képesek lehetnek például a szmog és a forgalmi adatok figyelésére, illetve ezen információk továbbítására.

A kutatásban résztvevők úgy vélik, a LED a hagyományos világítással szemben jobb láthatóságot ad, nappali színeket garantál éjszaka, nem torzítja a látképet, ami az esztétikum mellett közlekedésbiztonsági kérdés is, emellett a jobb láthatóság könnyebb tájékozódást vagy éppen parkolóhely-keresést tesz lehetővé. Az okos városok megvalósulását lehetővé tevő fejlesztések közül a legfontosabbnak a forgalmi torlódás előrejelzést, az automatikus baleset-bejelentést, illetve aszabad parkolóhelyek megtalálását segítő szenzoros megoldást és az elektromosautó-töltőállomások okostelefonos feltérképezését nevezték.

„Az okos városok alapját képező technológia már ma is rendelkezésre áll. Többvárosban folynak már tesztelések különböző ‘okos' koncepcióra. Itthon egyelőre a közvilágításban találkozunk először az energiahatékony és környezetbarát LED technológiával, hiszen a nemzetközi trendeknek megfelelően egyre több hazai önkormányzat újítja fel világítási rendszerét. Az azonban még nem köztudott, hogy ezek a fényforrások a jövőben nem csupán világítanak, de ‘beszélnek' is majd hozzánk, adatot szolgáltatnak majd, melyeket a különböző applikációk feldolgozzák. A mai előnyökön, vagyis a nagyobb közbiztonságon és energihatékonyságon kívül további előnyöket is hoznak majd ezek a fényforrások a városoknak.” – tette hozzá Kalocsai Kinga, GE Lighting Európa, Közel-Kelet és Afrika régiójának kommunikációs vezetője.

A települések számára komoly fejlesztési és fejlődési lehetőséget rejt a környezettudatosság, ugyanis a megkérdezett városlakók közel 90 százaléka környezettudatosnak tartja magát, de csak ötödük vélekedik úgy, hogy lakóhelye is megfelel e követelménynek. A GE Lighting és a Szeretlek Magyarország közös kutatása szerint szinte az összes válaszadó (közel száz százlék) fontosnak tartja azokat a kezdeményezéseket is, amelyek révén városa nemcsak környezettudatosabb lesz, de közelebb kerül az okos megoldásokhoz is. Budapest okos várossá válására, a válaszadók több mint kétharmada szerint több mint tíz évet kell várnunk, viszont negyedük szerint ez már 5–10 éven belül bekövetkezhet.

Az online kutatásról

A Szeretlek Magyarország és a GE Fényforrás üzletágának közös, a magyar lakosság egészére nem reprezentatív online kutatásában a Szeretlek Magyarország Facebook-oldalán közzétett felmérést több mint ezren töltötték ki a 18 - 50+ év közötti korosztály tagjaiból. Az intelligens környezetre és az okos városokra vonatkozó online felmérés résztvevői között a fővárosban élők mellett a kisebb és nagyobb települések lakói is megtalálhatóak.


A GE Fényforrás üzletágáról

A GE Fényforrás üzletága megváltoztatja az emberek kereskedelmi, ipari, közterületi és otthoni világításról kialakított elképzelését. A fény megvilágítja az utunkat egy jobb életminőség eléréséhez. Ma már a világítás intelligens, ami képes látni, hallani és tanulni. GE, ahol a fény értelmet nyer. http://www.gelighting.com