Negyedmillió magyar GE LED lámpatestet használnak már Európa-szerte


Nagykanizsa, 2015. június 3. - Túllépte a negyedmilliót a GE nyugat-magyarországi gyáregységében készült LED-es lámpatestek száma. A GE Fényforrás üzletága 2012 októberében nyitotta meg nagykanizsai gyárában európai LED Kiválósági Központját, ahonnan az európai–közel-keleti–afrikai régiót látják el a legkorszerűbb, a jövő intelligens városainak infrastruktúráját adó fényforrásokkal.

A GE Fényforrás üzletága 2013 óta folyamatosan gyártja a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő LED lámpatesteket és alkatrészeiket a cég nyugat-magyarországi gyárcsoportjának LED-központjában. A Nagykanizsán található központban már több mint 250 ezer LED lámpatest került ki a gyártósorokról. Az üzletág az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régió piacait látja el Magyarországról a modern lámpatestekkel. A jövő LED fényforrásait az üzletág Budapesten található európai technológiai központjában fejlesztik a vállalat mérnökei.

A GE Lighting eddig több mint kétmilliárd fortintot fektetett be a nyugat-magyarországi gyárcsoportjának gyártásfejlesztésébe, ezzel párhuzamosan jelentősen kiterjesztette helyi partneri, beszállítói bázisát, főként a hazai kis- és középvállalkozások irányában. A fejlesztések részeként a vállalat zalaegerszegi kapacitását is bővítette egy 800 négyzetméteres LED-alkatrészgyártó üzemmel.

A legkorszerűbb LED-technológia Magyarországon is egyre több településen váltja fel a hagyományos higany- vagy nátriumlámpákat. A világítás a Föld teljes villamosenergia-fogyasztásának 15–20 százalékáért felelős, egy város pedig a felhasznált áram 40 százalékát fordítja arra, hogy éjszaka se legyen sötét utcáin. Nem véletlen tehát, hogy a hagyományos világításnál 40–60 százalékkal kevesebb energiát felhasználó LED-ek részaránya már most jelentősen emelkedik ebben a szegmensben. Egy egymilliós városban évente akár 600–700 millió forint megtakarítást is eredményezhet a LED-világítás kiépítése.

„A GE Fényforrás üzletága már eddig is számos sikeres nemzetközi és magyarországi közvilágítási fejlesztést valósított meg. Beltéri lámpatesteink világítják meg több európai és közel-keleti kereskedelmi- és hotellánc egységeit. Az okos város koncepciójára jó példa pilot projektként San Diego és Jacksonville, de a legmodernebb LED-es lámpatesteket szerelték fel többek között az angliai Torbay városában, Balatonfüreden, Szentendrén és Pécsett is. A nagykanizsai LED Kiválósági Központ révén rendelkezésünkre áll nemcsak a technológiai ismeret, hanem egy átfogó LED-portfolió is. Tapasztalatainkkal és szakértelmünkkel további településeket kívánunk segíteni energiahatékonysági céljaik elérésében” – hangsúlyozta Magyar István, a GE Fényforrás üzletágának EMEA-régió ellátási láncért felelős igazgatója.

„A közvilágítás az egyik kiemelt terület, ahol az önkormányzatok költségmegtakarítást érhetnek el, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárulhatnak a fenntartható fejlődés biztosításához” – tette hozzá Herman Miklós, a GE Fényforrás üzletág nyugat-magyarországi gyárcsoportjának igazgatója. A LED világítás színhűsége ráadásul kiemeli a városok éjszakai szépségét, az irányított fényű berendezések kizárólag a szükséges területre vetik a fényt, kiküszöbölve a lakásokba is bevilágító szórtfény zavaró hatását, javítva a lakók életminőségét. A LED fénye biztonságtechnikai szempontból is kedvezőbb: a LED-es fényforrások spektruma az emberi szem igényeinek jobban megfelelő tartományokban hangolható. Ez nem csupán „szebb” fényt jelent, de jelentősen hozzájárulhat a közlekedés biztonságához is, hiszen például a hamarabb és pontosabban észlelt veszélyforrásra nagyobb eséllyel és gyorsabban reagálhatnak a sofőrök.

A LED világítótest a jövő intelligens infrastruktúrájának alapját jelentheti. Az intelligens városokban hatékonyabb forgalomtervezésre és településmenedzsmentre lesz mód, a forgalomhoz igazodó fényerejű LED világítás például egyszerre javítja a közlekedésbiztonságot és csökkenti a fényszennyezést. Az úthasználók jelenlétét és mozgásuk sebességét is érzékelő szenzorokkal a lámpatestek kellő távolságban elő tudják világítani az utat, az üres utcát pedig csökkentett fénnyel világítják meg. A jövő fejlett közvilágítási rendszerei emellett előre jelezhetik a földrengéseket, mérhetik az UV-B sugárzást, a gyorshajtásokat vagy a pollenszintet, segíthetnek az autósoknak az üres parkolóhelyek megtalálásában, valamint támogathatják a rendőrök és a tűzoltók munkáját is.